Jak szybko znikają posty po dezaktywacji Facebooka?

Dezaktywacja konta umożliwia członkom Facebooka zniknięcie z pola widzenia w sieci społecznościowej za pomocą zaledwie kilku kliknięć. Proces dezaktywacji zajmuje mniej niż minutę, a wyniki są natychmiastowe. Chociaż niektóre treści pozostają widoczne z ograniczeniami, wszelkie dane, które zostaną usunięte, zostaną natychmiast usunięte. Niezależnie od tego, czy usuwasz swoją reputację online, czy po prostu robisz sobie przerwę od Facebooka, możesz natychmiast zniknąć z widoku dzięki dezaktywacji konta na Facebooku.

Natychmiastowe rezultaty

Po zakończeniu procesu szybkiej dezaktywacji Twoje konto natychmiast zniknie z widoku w sieci społecznościowej. Nie będziesz się pojawiać na listach znajomych ani w wynikach wyszukiwania, a znajomi nie będą już widzieć Twojej osi czasu. Facebook zapisze wszystkie Twoje treści, w tym oś czasu, zdjęcia, aktualizacje statusu i wszystko, co opublikowałeś, jeśli zechcesz do nas wrócić. Wszelkie treści, które znikną, zrobią to, gdy tylko potwierdzisz dezaktywację konta.

Pozostałe posty

Chociaż Twoja oś czasu zniknie z widoku wraz ze wszystkim, co zawiera, niektóre posty pojawiające się na stronach znajomych, ścianach grup, stronach biznesowych i innych miejscach na Facebooku mogą pozostać widoczne. Na przykład, jeśli oznaczono Cię tagiem na zdjęciu na stronie znajomego, Twoje imię i nazwisko będzie nadal widoczne na zdjęciu, ale nie będzie miało postaci klikalnego linku. Ponadto wysłane przez Ciebie wiadomości mogą być nadal widoczne w skrzynkach odbiorczych znajomych. Jednak nikt nie będzie miał możliwości interakcji z pozostałymi tagami, wiadomościami lub innymi treściami zawierającymi Twoje zdjęcie lub imię i nazwisko, ponieważ Twoje konto będzie niedostępne, dopóki nie zostanie aktywowane.

Dezaktywacja konta

Aby dezaktywować swoje konto na Facebooku, kliknij ikonę ustawień w kształcie koła zębatego w prawym górnym rogu dowolnej strony. Wybierz opcję „Ustawienia konta” i wybierz „Bezpieczeństwo” z lewego paska bocznego. Postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami, aby potwierdzić dezaktywację konta. Aby ponownie aktywować swoje konto, po prostu zaloguj się przy użyciu istniejącego adresu e-mail i hasła. Członkowie, którzy wielokrotnie dezaktywują swoje konto, mogą być zobowiązani do odczekania co najmniej 24 godzin po zalogowaniu w celu pełnej aktywacji konta.

Usunięcie konta

Aby trwale usunąć swoje konto, przejdź do strony Usuwanie, dezaktywacja i upamiętnianie kont (patrz łącze w Zasobach) i kliknij „Jak dezaktywować moje konto?” łącze pod nagłówkiem Dezaktywacja kont. Wybierz łącze „Kliknij tutaj” i postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zakończyć usuwanie konta. Pamiętaj, że usunięcie konta na Facebooku jest nieodwracalne. Jeśli w przyszłości zdecydujesz się wrócić do Facebooka, musisz utworzyć zupełnie nowe konto. Listy znajomych, zdjęcia i wszelkie inne treści powiązane z Twoim kontem zostaną usunięte.